Friday, January 8, 2010

LEBIH 50 tahun kemerdekaan negara dicapai, suasana aman damai negara Malaysia dikecapi seluruh rakyat berbilang kaum dan anutan agama. Tanpa krisis besar yang melibatkan agama berbanding dengan krisis politik perkauman yang mengakibatkan tragedi berdarah 13 Mei 1969.

Apakah keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan penerbitan Herald The Catholic Weekly menggunakan perkataan 'Allah' yang menjadi unsur paling suci penganut Agama Islam itu bakal bermulanya satu sejarah krisis pertembungan dua agama di negara ini. Mungkinkah kerana penganut Agama Islam di negara ini sudah semakin lemah?

Sebagai ingatan umum, apa yang berlaku di negara barat, Islam sememangnya dibenci oleh Yahudi atau lebih jelas lagi sebilangan besar para penganut agama Kristian. Penindasan Yahudi Kristian terhadap masyarakat Islam di Palestin, cukup jelas dan umumnya tahu bahawa Kristian berusaha keras untuk melemahkan Islam.

Persoalannya kenapa ianya timbul sekarang? Kenapa tidak semasa Tun Dr Mahathir atau Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri.
Adakah Perdana Menteri Najib  dilihat liberal melalui konsep 1Malaysia atau keadaan orang Melayu Islam itu sendiri kelihatan lemah dan tidak boleh bersatu atas nama Melayu dan Islam.


Contoh yang jelas bila Melayu Islam dalam PAS tidak lagi boleh diajak berunding dan berbincang mengenai perpaduan orang Melayu Islam yang semakin terhimpit lantaran terdapat pemikiran politik sempit dalam parti itu.PAS yang jelas memperalatkan Islam pun sudah boleh menerima Pakatan Rakyat bersama DAP biarpun Karpal Singh dengan jelas menolak penubuhan negara Islam yang menjadi wadah perjuangan PAS.

Jadi, apa yang hendak dikecohkan sangat soal penggunaan perkataan 'Allah' oleh puak kristian kerana orang Melayu Islam yang berbeza pendapat dan pandangan terutama dalam hal politik sudah juga tidak sehaluan dalam hal kesucian Agama Islam.
-
Bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri yang kini Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Johari Baharom memberitahu bahawa soal penggunaan perkataan 'Allah' sudah diputuskan tidak boleh dibenarkan sama sekali dan permit penerbitan Herald itu pernah dibatalkan.

Beliau juga menjelaskan bahawa kabinet pada tahun 1986 telah memutuskan perkataan 'Allah', 'Baitullah', 'Kaabah' dan 'Solat' dilarang keras dari dipergunakan untuk apa cara sekalipun oleh agama lain di negara ini kecuali Agama Islam yang menjadi Agama rasmi negara ini.

Namun pada saat dan ketika itu kerana kebiadaban dan sengaja tidak mahu memahami sensitiviti penganut Agama Islam di negara ini maka mereka menjadi lebih berani, kurang ajar dan tidak menghormati ketuanan negara ini atau kerana mereka memikirkan bahawa orang Melayu Islam negara ini boleh menerima kehendak mereka atas dasar kesamarataan serta pandangan sempit terhadap 1Malaysia yang menjadi konsep kerjasama dan perpaduan yang diasaskan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Apakah Ketua Biskop Roman Katolik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam tidak sedar diri atau dalam kebengapan bahawa apa yang cuba dilaksanakan itu jelas akan menerima tentangan umat Islam negara ini.

Adakah mereka anggap umat Islam di negara ini lemah terutama orang Melayu Islam dan mungkin juga tanggapan pemimpin negara ketika ini lemah dan terlalu bertolak ansur sehingga mereka berani meminta berbagai-bagai perkara tanpa mengambilkira perasaan dan sensitiviti bangsa Melayu yang menjadi tuan di bumi Malaysia ini.

Kurang ajar dan tidak sedar diri dan kebiadapan kaum-kaum pendatang yang diiktiraf sebagai warganegara ini semakin menjadi-jadi bila pelbagai tuntutan mereka cuba dipenuhi oleh pucuk pimpinan atas nama toleransi dan semua kaum di negara ini perlu diberi pembelaan.

Memetik kata-kata Mejar Jeneral (B)Jamil Khir Baharom, "kita perlu terus berdoa kepada Allah supaya memberi kekuatan dalam berhadapan dengan cabaran ini. Dalam hal ini, perbezaan politik atau pun agenda perlu diketepikan. Walau apa pun, kita perlu berusaha untuk menegakkan hak demi Islam tetapi tanpa menjejaskan sensitiviti pihak lain."

Perkataan bersabar, bertenang, jangan menimbulkan ketegangan, pastikan keamanan negara dan berbagai kata manis orang Melayu menjadi satu rutin dibibir pemimpin politik UMNO, malangnya di belakang penuh dengan kegeraman yang tidak terkira, apakah ini satu usaha baik terhadap bangsa sendiri malah pemimpin parti komponen Barisan Nasional sendiri pun tidak sepatah perkataan memberi sokongan terhadap seruan itu.Biji buah kata inilah yang sedikit demi sedikit memakan diri penganut Agama Islam di negara ini.

Banyak pihak menganggap kalau pemimpin kita lemah dan tidak tegas maka kita hendak buat apa..."kalau buat lebih-lebih, nanti kena warning, jadi kita tengok ajelah apa diorang nak buat...orang kata rayu kita pun kata rayulah."

Maka tragedi penjajahan terhadap bangsa Melayu Islam di negara ini akan berlaku sedikit demi sedikit tanpa disedari, sejak kemerdekaan negara lihatlah pencapaian ketuanan Melayu negara ini samada semakin kukuh ketuanannya atau semakin terhakis. Tentunya ramai para pengkaji boleh menjelaskannya.

Oleh itu kata-kata mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed bahawa isu kalimah 'Allah' tidak boleh dicapai melalui proses mahkamah adalah sesuatu yang terdetik disanubari anak bangsa Melayu Islam yang pada saat ini semakin panas cuping telinga mereka.

Banyak pihak secara senyap-senyap menganggap tindakan tegas perlu diambil segera seperti menarik balik permit penerbitan Herald kerana telah mencetuskan suasana ketegangan antara agama di negara ini dan menolak atau melarang terus mana-mana agama kecuali Islam menggunakan perkataan 'Allah' dan sewaktu dengannya. Ianya perlu diambil ketetapan tegas dan menutup terus dari dipersoalkan.

Sepatutnya, dalam apa keadaan pun segala bentuk risalah dan penerbitan dilarang terus dari dicetak dan disebarkan walaupun dalam gereja kerana ianya sudah pasti akan dibawa keluar dan akan terbaca oleh orang Islam.

Biarlah dikatakan kerajaan zalim dan tidak adil dalam hal seperti ini daripada berdepan dengan masalah pengkhianatan secara senyap oleh anasir bangsat ini hingga sanggup menodai Agama Islam.

Apapun ketegasan kerajaan amat diharapkan oleh orang Melayu Islam negara ini. Janganlah sampai orang Melayu merasakan mereka tidak boleh bernaung lagi dengan kerajaan pimpinan UMNO dan perlu beralih arah pada PRU13 nanti.

Maka saranan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang mahu langkah memperkemaskan Perlembagaan Persekutuan kerana satu penelitian perlu dibuat pada masa ini terdapat ruang teknikal pada Perkara 11 yang boleh dieksploitasi oleh pihak-pihak tertentu amat baik sekali.
"Langkah berkenaan boleh mengelak pihak-pihak tertentu membuat tafsiran tersendiri dan seterusnya mencabar kesucian Islam di mahkamah," katanya.

Satu persoalan dilontarkan oleh Datuk Johari Baharom ketika berbual melalui telefon dengan penulis berkata, "sekiranya perkataan 'Allah' itu dianggap boleh digunapakai oleh semua agama, maka bolehkah kita pinda pada baris pertama Rukunegara yang berbunyi,.Kepercayaan kepada Tuhan itu ditukar kepada Kepercayaan kepada Allah." Boleh ke?

0 comments:

Powered by Blogger.

Rakan Blogger

Rujukan Entri

Kunjungan

Bila Keris Di Asam Limau

My photo
AKU bukan sesiapa.Biar kecil di sisi manusia tetapi ingin besar di sisi Allah.Biar rendah dipandang manusia tetapi tinggi di sisi Tuhan, Menulis melalui mata dan telinga,mencatat melalui akal dan sejengkal pengalaman. Aku cuma ingin mengisi kemerdekaan ini dengan berjiwa lepas bebas, keluar dan berlari meninggalkan jauh jiwa hamba.Aku tidak ingin jadi orang besar-besar jauh sekali bercita-cita untuk jadi Perdana Menteri, Menteri atau pemimpin yang ada-ada.Cukuplah aku menjadi aku..

Selamat Datang

Rangkaian

Followers