Monday, October 31, 2011
Pusat Pelacuran popular di Kelantan, tidak sampai setengah kilometer dari Pejabat Tuan Guru Nik Aziz

PAHAT dengan pemukul? Atau makan gaji buta? Penguatkuasa di MPKB-BRI tidak perlu beri jawapan tetapi perlu terus bertindak.

KOTA BHARU 14 Feb. – Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, wujudnya kegiatan perjudian dan pelacuran di Kelantan disebabkan kurangnya penguatkuasaan kerajaan tempatan.

Nik Abdul Aziz juga berkata, wujudnya kegiatan itu adalah juga hasil peninggalan kerajaan dahulu dan beliau menyalahkan media massa yang mempengaruhi rakyat di negeri ini dengan budaya kuning.

Mursyidul Am Pas itu telah ditanya mengapa masih terdapat kegiatan perjudian nombor ekor dan pelacuran di negeri ini walaupun kerajaan negeri telah mengharamkan lesen premis berkenaan selepas mengambil alih negeri ini pada 1990.

“Kalau adapun, boleh jadi kerana kurangnya penguatkuasaan dalam membanteras kegiatan itu daripada berleluasa,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri perjumpaan dengan 24 wakil masyarakat Orang Asli di kediaman rasminya di JKR 10, di sini, hari ini.

Pendedahan media beberapa hari lepas mengenai kegiatan maksiat itu telah memberi gambaran negatif dalam pentadbiran kerajaan Pas Kelantan dalam melaksanakan konsep membangun bersama Islam.
Sehubungan itu, Nik Abdul Aziz mahu pihak penguatkuasa di negeri ini meningkatkan langkah membanteras kegiatan haram itu. – Bernama
Pelacur yang dilanggan dari Lorong Limau Manis dalam operasi Johnson 2.

Nik Aziz mempunyai kekuatan tersendiri di dalam Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandar Raya Islam (MPKB-BRI). Ahli-ahli Majlis MPKB-BRI terdiri daripada individu-individu yang sangat rapat MB Kelantan itu. Bahkan anaknya sendiri, Ustaz Nik Abduh pernah beberapa penggal menjadi ahli Majlis MPKB-BRI. Peguam Nordin Nor yang juga dermawan untuk Parti PAS dan orang kuat Masjid Muhammadi turut duduk di jawatan itu. Bahkan, ahli Majlis MPKB-BRI terdiri daripada aktivis-aktivis penting parti PAS dan antara mereka ialah,
 • Ustaz Abdul Rahman Yunus (Timbalan YDP PAS Kawasan Kubang Kerian)
 • Haji Dr. Izani Bin Husin
 • Wan Azimin Wan Adnan
 • Mohd Nor Bin Mat Yajid
 • Nor Hashiman Binti Deraman
Jabatan Kemasyarakatan MPKB-BRI pula diketuai oleh dua pegawai iaitu
 • Tuan Haji Ropien Bin Hassan dengan jawatan sebagai Ketua Penolong Pengarah Pembangunan Masyarakat.
 • Wan Mohd Sharafi Bin Wan Mustaffa dengan jawatan Penolong Pengarah Pembangunan Insan.
Pada dasarnya MPKB-BRI disandarkan kepada retorik yang hebat.
Visi MPKB-BRI
Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam sebagai sebuah organisasi yang unggul akan membangun dan memajukan bandar Kota Bharu sebagai sebuah Bandaraya Islam yang bersih, indah dan berdikari berteraskan dasar Membangun Bersama Islam.
Misi MPKB-BRI

Membawa kemakmuran dan kesejahteraan hidup kepada warga kota dan mempertingkatkan kemajuan sosio-ekonomi serta memberi sumbangan yang besar kepada pertumbuhan ekonomi bandar Kota Bharu khasnya dan negeri Kelantan amnya.
Objektif
 • Memperkemaskan jentera pentadbiran Majlis supaya menjadi pihak Berkuasa Tempatan yang melaksanakan segala tindakan berasaskan perancangan yang teratur dan tersusun.
 • Memperkukuhkan kewangan majlis dengan mempertingkatkan keupayaan jentera pungutan hasil dan mengenal pasti punca-punca hasil baru.
 • Mempertingkatkan perkhidmatan perbandaran dengan memberi penekanan kepada aspek kebersihan dan keindahan Bandar.
 • Mempertingkat program pembangunan insan untuk melahirkan wargakota yang berwibawa seterusnya menyumbang ke arah pembangunan fizikal dan rohani selaras dengan Kota Bharu Bandar Raya Islam.
 • Mengutamakan dan menggalakkan penglibatan masyarakat di dalam aktiviti dan program pembangunan majlis.
 • Mempertingkatkan langkah-langkah pembasmian aktiviti maksiat dan kemungkaran dalam kawasan majlis.
Mengapa saya memilih untuk mengatakan ia satu retorik hebat?

Berikut adalah laporan yang dipetik dari laman sesawang PKB-BRI sendiri,

Operasi bersepadu antara jabatan telah diadakan pada 13/02/2011 jam 8.00 MLM – 2.00 Pagi yang disertai oleh pihak MPKB-BRI, PDRM, Imigresen dan JAHEAIK. Operasi bersepadu ini turut diserti oleh Ustaz Zahiruddin bin Ahmad @ Mohd Zain (Ahli Majlis, MPKB-BRI) , En. Mohd Anis B Hussein (Setiausaha MPKB-BRI), Ustaz Azhar bin Abdul Satar (Pengarah Pelesenan, MPKB-BRI), Ust. Hj. Ropein bin Hasan (Ketua Penolong Pengarah Pembangunan masyarakat) dan beberapa kakitangan di jabatan Pembangunan Islam MPKB-BRI.

Operasi bersepadu yang telah dilaksanakan bagi mencegah kegiatan maksiat dan pelacuran di kawasan Perumahan terutamanya di limau Manis yang merupakan kegiatan yang selalu diambil tindakan oleh pihak berwajib. Antara jabatan yang sentiasa mengadakan operasi di kawasan ini iaitu pihak Polis D7, JAHEAIK, MPKB-BRI dan IMIGRESEN.

Walaubagaimanapun kegiatan ini tidak dapat dibendung secara total kerana kebanyakan pelacur-pelacur mengulangi kesalahan yang sama walaupun mereka telah dihantar pulang ke negara mereka di Thailand.

Pihak JAHEAIK juga mengakui telah ramai dikalangan pelacur di kawasan tersebut di tangkap dan dikenakan hukuman, namun mereka tidak serik walaupun telah dikenakan hukuman yang berat oleh pihak Mahkamah Syariah.

Pihak Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam pula sentiasa memantau kawasan ini khususnya pada malam –malam operasi mingguan yang diadakan. Pelacur-pelacur yang ditangkap pernah dibawa ke pejabat Jabatan Pembangunan Islam untuk diberi kaunseling dan nasihat agar mereka menghentikan aktiviti terkutuk ini. Namun ibarat air dicurah ke daun keladi nasihat-nasihat ini tidak diendahkan oleh mereka. Kegiatan maknyah di kawasan tersebut juga pernah ditangkap dan diserahkan kepada pihak JAHEAIK untuk diambil tindakan lanjut.

Untuk membenteras kegiatan ini amat sulit kerana mereka dilindungi oleh tonto yang diupah oleh pelacur itu sendiri dan tidak kurang juga yang melakukan maksiat diluar kawasan ini dimana mereka dibawa oleh pelanggan dengan menggunakan kenderaan peribadi yang amat sukar untuk diekori.

Justeru itu operasi bersepadu yang telah dilaksanakan sebelum ini perlu dipergiatkan kembali pada tahun ini demi memastikan Bandar Kota Bharu benar-benar bersih daripada kegiatan terkutuk ini.

Laporan Operasi Pada 13.02.2011:

-    Pada jam 9.30 malam  – 10.30 malam, anggota operasi telah pergi ke sebuah rumah kayu dua tingkat milik individu yang berlamat No.2660 E, Lrg. Limau Manis Jalan Hamzah Kota Bharu. Rumah ini telah disewakan kepada ibu ayam dan bilik-biliknya disewakan kepada pelacur. Anggota operasi telah menjumpai seorang   perempuan   warga Thailand  yang  disyaki  pelacur cuba melarikan  diri tapi berjaya ditahan. Anggota operasi memeriksa bilik-bilik di tingkat bawah dan tingkat atas dan telah menjumpai beberapa kondom yang telah digunakan.

-    Tepat jam 10.45malam, pegawai operasi telah beralih ke D’Relax Station Jln. Zainal Abidin. Anggota operasi memeriksa premis berkenaan dan mendapati tidak ada pelanggan yang beragama islam yang berada di dalam premis ini. Yang ada hanya 20 orang pelanggan yang bukan islam sedang minum minuman beer. Lebih kurang sepuluh minit, Mereka telah meningglkan premis tersebut. Anggota operasi telah membuat pemeriksaan dan telah menyita kerusi, meja dan 1 peti (24 botol) minuman keras jenama Carlsberg kerana premis ini tidak ada lesen untuk berniaga dan menyediakan minuman keras.

-    Jam 11.30malam, anggota operasi telah bergerak ke Cyber Café PT.266 Tkt Atas, Jalan Merbau Kota Bharu. Premis ini sudah beroperasi selama dua bulan dan masih belum mempunyai lessen sah MPKB-BRI ketika serbuan dilakukan. Terdapat 20 orang pengunjung dalam premis tersebut yang keseluruhannya remaja berbangsa cina. Mengikut maklumat yang diterima, premis ini menjadi tempat perjudian dan telah dikhususkan kepada pelanggan yang tetap sahaja. Pihak MPKB-BRI telah berjaya menyita sebanyak 23 unit komputer.

-    Jam 12.30 malam : Anggota operasi telah berada di Ralphs Laueren Bestro yang beralamat s/9-A-01-06 Pelangi Mall Jalan Pasar Lama Kota Bharu. Tarikh tamat lesen pada 31.12.2010. Anggota operasi telah Berjaya menyita sebanyak 27 unit (shisha) dan telah mengkompaun premis ini atas kesalahan tidak mempunyai lesen yang sah (shisha).

-    Pada jam 1.15pagi : Anggota operasi telah membuat pemeriksaan untuk kali kedua yang beralamat No.2660 D&E, Lrg. Limau Manis Jalan Hamzah Kota Bharu. Anggota operasi membuat pemeriksaan di setiap dalam kawasan rumah yang pemiliknya tidak ada.

Cuma yang berada di dalam rumah tersebut hanya ada anak. Anggota operasi melakukan pemeriksaan di setiap bilik dalam rumah tersebut dan telah menjumpai beberapa jenis VCD dan gambar-gambar lucah.  

Selepas itu tiada laporan mengenai sebarang operasi baru oleh MPKB-BRI yang seolah-olah telah melepas tangan dan mengakui bahawa aktiviti tidak bermoral yang ditentang keras oleh Nik Aziz itu pasti akan berulang lagi, maklumlah bak respon penyokong-penyokong mereka, ‘Di Mekah Pun Ada Aktiviti Pelacuran’.

Apakah MPKB-BRI hanya melakukan operasi bersepadu setiap kali blog Kickdefella membuat pendedahan?  Ini kerana operasi pada 13 Februari 2011 adalah respons kepada pendedahan aktiviti maksiat yang didakwa oleh pihak yang terbabit sebagai ‘aktiviti yang dilindungi oleh MPKB-BRI’. ‘Dilindungi’ itu cukup subjektif maknanya. Adalah mustahil mempercayai bahawa MPKB-BRI tergamak melindungi aktiviti tersebut.

Tetapi ini tidak semestinya MPKB-BRI tidak perlu mencari siapakah yang terbabit ‘melindungi’ aktiviti tersebut atau menggalakkan amalan ‘tutup sebelah mata’.
Atau mungkin kerana sikap pahat dengan pemukul di MPKB-BRI?

Pada hari Isnin akan datang, blog Kickdefella akan mendedahkan video Operasi Johnson II yang membuktikan MPKB-BRI telah gagal mengurangkan kegiatan pelacuran di Kelantan, sejak pendedahan pada Februari yang lalu.

Bukti Pelacuran Terus Pesat di Kota Bharu : Ops Johnson II

Ternyata sebelum Februari 2011, ramai diantara kita tidak pernah dengar bahawa terdapat pelacuran di Mekah. Tetapi apabila blog ini mendedahkan aktiviti pelacuran di Kelantan, ramai penyokong tegar PAS yang mahu menutup malu memberitahu kita bahawa terdapat pelacuran di Mekah. Yang pasti, tidak ramai umat Islam ke Mekah mengambil kesempatan meninjau aktiviti pelacuran di sana.

Minggu lepas, agen Johnson dan saya kembali ke Kota Bharu untuk membuat tinjauan susulan terhadap aktiviti pelacuran di bandar itu setelah pendedahan kami memaksa Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandar Raya Islam bertindak menyerbu sarang pelacuran di sana. Daripada sumber-sumber risikan kami, tindakan MPKB-BRI yang melepas batuk ditangga itu tidak membawa apa-apa kesan terhadap aktiviti pelacuran di Kota Bharu.

Sumber risikan kami juga melaporkan aktiviti tersebut masih bergiat aktif di lokasi yang sama. Video di bawah adalah bukti yang kami perolehi sendiri hasil Ops Johnson II yang telah menunjukkan kesahihan sumber yang kami terima.

Kami dapati aktiviti pelacuran di Jalan Hamzah dan Kampung Limau Manis, yang hanya 400 meter dari Pejabat Menteri Besar Kelantan terus aktif. Aktiviti di situ bermula seawal jam 7.30 malam dan reda menjelang jam sepuluh malam sepanjang 3 hari tinjauan kami.
Operasi kami juga mendapati tindakan MPKB-BRI dan ceramah politik pimpinan PAS setiap malam berserta kempen-kempen ‘Islamik’ PAS Kelantan sebelum ini ternyata tidak berkesan sama sekali. Menerusi temubual dengan ‘bapak ayam’ di situ ternyata mereka tidak terancam langsung. Bahkan aktiviti pelacuran itu terus dibuat secara terbuka.

Pelanggan mempunyai pilihan sama ada untuk menempah pelacur-pelacur yang berdiri di tepi barisan kedai Jalan Hamzah atau masuk ke kawasan perumahan Limau Manis di mana sekumpulan pelacur lagi sedia menanti pelanggan di hadapan kawasan perumahan di situ. Atau anda juga boleh terus memasuki sebuah lorong kecil dan terus ke sebuah rumah kayu yang terletak kira-kira 100 meter dari kawasan perumahan.

Pelacur yang dilanggan dengan harga RM60 untuk ‘satu shot’ ditepi jalan itu akan mengiring anda ke rumah kayu itu dimana terdapat beberapa buah bilik. Memandangkan di dalam operasi yang lalu Agen Johnson sudah masuk ke rumah tersebut, maka kali ini kami menggunakan taktik lain bagi mengesahkan sumber risikan yang kami terima.

Kami bertanya sekiranya pelacur itu boleh di hantar ke mana-mana hotel di sekitar Kota Bharu. Ternyata perkhidmatan itu juga disediakan dengan harga RM150 ‘satu shot’. Pelacur itu akan dihantar dan seorang lelaki akan memastikan bahawa perkhidmatan yang mereka tawarkan itu berjalan lancar tanpa gangguan dengan berkawal di premis yang anda arah agar pelacur itu dihantar.

Video yang kami rakamkan menunjukkan kawasan sekitar Jalan Hamzah, Kampung Limau Manis dan di hotel tempat pelacur itu datang untuk memberikan perkhidmatan.

Pelacuran di Jalan Hamzah terkenal sejak zaman pemerintahan PAS pada era 60an dan 70an lagi. Bagaimanapun, apabila Barisan Nasional mengambil alih Negeri Kelantan pada tahun 1978, kawasan tersebut telah dibangunkan. Tempat yang dulu terkenal dengan pusat ‘Kopi Korek’ telah berakhir. Barisan Nasional kemudiannya mengeluarkan lesen-lesen pusat hiburan dan kebanyakannya tertumpu di dua tiga hotel kecil.

Tetapi apabila PAS menawan semula Kelantan pada tahun 1990, PAS telah memastikan pusat-pusat hiburan tersebut telah berkubur kerana bertentangan dengan konsep ‘Membangun Bersama Islam’ oleh PAS. Tetapi disebabkan kelemahan pentadbiran dan penguatkuasaan aktiviti pelacuran jalanan dan pusat-pusat hiburan haram mula tumbuh seperti cendawan.

               Pelacur pondan Kota Bharu di bilik yang disediakannya

Hari ini, selain pusat pelacuran jalanan di sekitar Jalan Hamzah dan Kampung Limau Manis, aktiviti pelacuran juga dijalankan dipremis-premis tertentu yang berselindung disebalik lesen-lesen tertentu yang dikeluarkan oleh MPKB-BRI. Bagaimanapun, apa yang kami difahamkan premis-premis yang menawarkan perkhidmatan GRO yang juga menyediakan perkhidmatan seksual ini hanya boleh dimasuki menerusi ‘invitation’ sahaja.
Sebuah tempat karaoke di berhampiran dengan DUN Chempaka yang diwakili oleh Nik Aziz

Pada malam hari, disebalik pokok-pokok ini menjadi pusat karaoke terbuka dan terdapat juga ‘GRO-GRO Veteran’.

Apa guna penyokong-penyokong PAS membandingkan aktiviti pelacuran di Kuala Lumpur yang di bawah pentadbiran Kerajaan Pusat dan aktiviti pelacuran di Pulau Pinang dan Selangor yang dibawah Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat? Tidakkah mereka sedar peratusan penduduk Islam di Kelantan dan di Kuala Lumpur dan di negeri-negeri tersebut jauh sekali bezanya. Bandar-bandar tersebut juga tidak berstatus Bandar Raya Islam dan tidak diperintah oleh ulama’ PAS dan Ahli Majlis Perbandarannya dipenuhi mereka berkopiah haji?

3 comments:

Keris Pusaka said...

Assalamualaikum
Salam Perjuangan
Jikalau tak keberatan,minta tolong pautkan laman blog saya disini
http://kerispusakabangsa.blogspot.com/
Terima kasih
Saya akan pautkan laman blog tuan di blog saya

Anonymous said...

Kenapa nak salahkan Kerajaan terdahulu, seedangkan kegiatan pelacuran berlaku dalam pemerintahan sekarang..kalau baik sangat kenapa tak hapuskan semuanya kegiatan pelacuran dan penebangan balak balak kat kelantan secara bijaksana? Kalau sekadar kecek sajo..bantu kebajikan rakyat tidak..hancur lah kekayaan yang kamu cari melalui tauke tauke besar ha ha ha..MangKuk Ayun.Kota Bharu ha ha ha

Anonymous said...

fitnah belako dehhh..

Powered by Blogger.

Rakan Blogger

Rujukan Entri

Kunjungan

Bila Keris Di Asam Limau

My photo
AKU bukan sesiapa.Biar kecil di sisi manusia tetapi ingin besar di sisi Allah.Biar rendah dipandang manusia tetapi tinggi di sisi Tuhan, Menulis melalui mata dan telinga,mencatat melalui akal dan sejengkal pengalaman. Aku cuma ingin mengisi kemerdekaan ini dengan berjiwa lepas bebas, keluar dan berlari meninggalkan jauh jiwa hamba.Aku tidak ingin jadi orang besar-besar jauh sekali bercita-cita untuk jadi Perdana Menteri, Menteri atau pemimpin yang ada-ada.Cukuplah aku menjadi aku..

Selamat Datang

Rangkaian

Followers