Thursday, November 18, 2010

TIBA-TIBA MARDITECH dipersoalkan peranannya.Agensi di bawah Mardi ini yang septautnya bertrnggungjawab sepenuhnya untuk mengetuai badan kajian agensi itu tiba-tiba bertukar arah menjadi penganjur kepada program MAHA yang diadakan setiap tahun dan tahun ini berlangsung di Serdang,Selangor.MAHA dikatakan menelan kos penganjuran hingga RM 20 juta pada setiap kali pengajurannya.

MARDITECH hilang punca dan lari daripada tanggungjawab asal penubuhannya yang sepatutnya memfokus kepada penyelidikan pertanian dan perternakan di mana hasil kajian tersebut akan diimplementasi oleh MARDI dan juga FAMA namun hari ini badan itu menjadi promoter atau tauke funfair.Kerja-kerja yang Marditech lakukan ini tersasar jauh daripada fungsi penubuhan asalnya.

Mengapa Marditech jadi begini?Apakah Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani tidak mampu menganjurkan sendiri ataupun melantik mana-mana syraikat lain yang berpengalaman serta mempunyai kepakaran supaya peranan agensi  ini tidak diperlekehkan dan Marditech kekal dalam struktur asas penubuhannya yang tidak mencampur aduk perniagaan dan kaji selidik.

Berapa banyak pula untung yang dikaut oleh Marditech dan siapakah yang mencatur untung rugi dalam kos pengiklanan yang melibatkan berbagai-bagai seperti pamplet,banner,flyers dan iklan-iklan lain yang  berkaitan.Tangan siapa yang menggerakan Mareditech ini hingga Kementerian sanggup memperkecilkan peranan serta menyeleweng daripada asas penubuhannya?

Apakah penubuhan Marditech ini juga merupakan satu lagi silap mata Kementerian Pertanian Dan Indsutri Asas Tani  kerana agensi ini juga dilantik  seorang Ketua Pemuda Bahagian yang dikatakan cukup rapat serta dilihat seperti anak emas kepada Menteri terbabit sebagai Ahli Lembaga Pengarah.Apa peranan Ketua Pemuda ini sedangkan beliau langsung tidak mempunyai kepakaran seperti yang dimahukan untuk menganggotai agensi tersebut?

Ketua Pemuda Bahagian ini pula langsung tidak ada pengalaman dan kepakaran dalam bidang pengkajian pertanian dan perternakan.Bagaimana kumpulan yang dilihat mempunyai kepakaran boleh menerima masuk beliau sebagai ahli Lembaga Pengarah ataupun beliau hanya berselindung sebagai Lembaga Pengarah tetapi melaksankan kerja-kerja Pengerusi seperti Nalakaruppan walaupun hanya seorang Pengurus Besar tetapi beliaulah yang membuat keputusan segalanya.

Lebih malang lagi, sekiranya campurtangan politik untuk menghalalkan segala tindakan sumbang dalam agensi berkenaan ianya secara tidak langsung mencerminkan wujud penyalahgunaan matlamat dan tujuian Marditech ditubuhkan.

Agensi ini semakin jelas dan boleh dilhat telah dijadikan alat oleh individu tertentu untuk mengaut keuntungan dan menjadikan MAHA sebagai satu lagi tempat mengumpul wang untuk kepentingan peribadi walaupun kikta tidak menafikan MAHA ini banyak memberikan peluang kepada usahawan-usahawan untuk mengembangkan hasil pertanian mereka.

Namun yang kita persoalkan adalah kewajaran MardiTech mengambil peluang menguruskan penganjurannya kerana kita sudah melihat ada ciri-ciri penyelewengan apatah lagi isteri Ketua Pemuda Bahagian yang dilantik sebagai Lembaga Pengarah MardiTech ini mempunyai syarikat pengiklanan dan percetakan yang beroperasi di Bandar Baru Selayang.Apakah tidak wujud kepentingan peribadi dalam soal ini?Adakah ketua Pemuda Bahagian itu tidakj menggunakan kedudukannya untuk mempengaruhi pengurusan MardiTech supaya segala promosi dilaksanakan oleh syarikat milik isterinya itu?

Menurut sumber, MardiTech menguruskan segala bentuk promosi termasuklah khemah-khemah gergasi yang dikatakan menelan kos beratus ribu ringgit dan segala keputusan penganjuran ini terletak sepenuhnya di tangan MardiTech itu sendiri dan kita berkeyakinan beliau menggunakan hubungan intimnya dengan Menteri terbabit untuk menguasai agensi tersebut dan menjadikan kedudukannya lebih berkuasa daripada Pengerusi MardiTech itu sendiri.Bohonglah dan satu penipuan besar dilakukan andainya kalau Menteri tidak tahu ini semua!

Pengurusan MARDI sendiri jangan sampai dilihat turut bersekongkol melaksanakan agenda jahat dan berkepentingan daripada orang-orang tertentu yang sedang galak mempergunakankan MardiTech ini dan mereka harus bangun nertindak untuk menyelamatkan agensi itu daripada jadi kuda tunggangan pemimpin yang buta tentang fungsi penubuhannya.

Dalam perkembangan lain, gelagat dan karenah Ketua Pemuda Bahagian ini semakin hangat diperkatakan.Malah sudah ada pihak yang menggambarkan bahawa beliau adalah seorang pemimpin yang begitu berkepentingan dan amat rakus menggunakan kuasa,ruang dan peluang yang diberikan bagi mengkayakan diri sendiri serta kroni.Pun ada yang begitu sinis mempersoalkan kewajaran hubungan beliau yang terlalu intim dengan Menteri seolah-olah segala tindakannya dihalalkan oleh Menteri terbabit dan Menteri langsung tidak berani bertindak di atas salah laku dan penyelewengan yang beliau lakukan.

Noh Omar juga sebagai Menteri dilihat mengundang nasib malang apabila beliau dikelilingi oleh keparat-keparat politik yang rakus dan tamak kuasa mempergunmakan kedudukan beliau dan ada yang menyimpulkan sekiranya terjadai apa-apa di atas kedudukan Noh sebagai Menteri, keparat-keparat politik inilah orang yang pertama akan meninggalkan Noh sendirian merenung nasib malangnya.

Sejarah Tan Sri Rozali Ismail seharusnya Noh mengambil iktibar apabila budak kesayangannya itu sanggup meninggalkan Rozali yang pernah menyuapnya RM10,000 sebulan dan sejarah yang sedang berlaku dalam diri Ahmad Bhari juga patut dijadikan teladan apabila Ketua Pemuda ini langsung tidak menghormatinya walaupun bekas Ketua Bahagian Selayang itu adalah orang yang memperkenalkanya kepada Noh Omar.Ketua Pemuda UMNO ini akan menggunakan apa sahaja cara asalkan matlamatnya tercapai walaupun terpaksa menggunakan wang ringgit untuk mendapatkan jawatan dan kuasa.

Jelas selain keparat politik,ini juga wajah-wajah dedalu politik yuang menumpang ranting tetapi meninggalkan ranting itu setalah merlihat cabang lain yang cukup kukuh dan mampu memenuhkan tembolok kerakusan politik,harta dan kuasa.

Dalam soal isu baja sebagai contoh, Ketua Pemuda UMNO ini menafikan beliau terlibat menyusun semua syarikat tetapi dalam masa yang sama, beliau sendiri yang membayar bon jaminan tiga syarikat ke atas projek itu walaupun jelas ianya sudah melanggar peraturan ataupun syarat-syarat Kementerian.Nampak sangat Kementerian tunduk kepada desakan walaupun jelas syarikat-syarikat tersebut tidak memeunhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Kementerian.

Ketua Pemuda ini juga sedang ditunjuk untuk mengetuai Pergerakan Pemuda UMNO Selangor dan kita melihat Pergerakan Pemuda Selangor akan mengundang petaka yang maha besar dalam pergerakan mereka sekiranya Ketua Pemuda UMNO Malaysia dan Badan Perhubungan UMNO Selangor bersetuju dengan perlantikan tersebut. Sudahlah negeri dijajah PKR, dilantik pula Ketua Pemuda bahagian yang tidak ada jati diri dah sahsiah perjuangan UMNO dalam dirinya.

UMNO yang sedang bergelut dalam proses menggembalikan Selangor ke tangan Barisan Nasional seharusnya mempunyai pemimpin yang sanggup berjuang tanpa mengira ganjaran dan kita percaya untuk mendapatkan sokongan bagi jawatan Ketua Pemuda UMNO Selangor, sebagai orang muda, akan ada yang gelap mata apabila ditawarkan ganjaran untuk menyatakan sokongan terhadap perlantikan itu.
Kalau Menteri sendiri boleh tutup mata dengan segala karenahnya apa sangatlah dengan kekuatan jati diri yang ada dalam diri Pemuda yang semakin terumbang ambing ketika ini.Dan Pemuda UMNO Selangor tidak memerlukan ahli perniagaan yang banyak duit tetapi mereka memerlukan pemimpin yang sanggup berjuang untuk parti mereka dan bukan kerana kepentingan peribadi.Pemuda UMNO Selangor harus memiliki seorang pemimpin yang sanggup berjuang untuk menjuarai isu demi kepentingan parti dan rakyat negeri itu. Jadi kalau UMNO Selangor berpendirian, jawatan Ketua Pemuda UMNO Negeri itu perlu seorang pemimpin yg berwang bertimbun, tenderkan sahaja.

3 comments:

sahabat gunung said...

Satu pendedahan yang berani.... Takpe bro, teruskan perjuangan...

Blog saudara saya dah linkkan dalam blog saya, mohon sekiranya agar saudara sudi gak linkkan blog saya dalam blog saudara. Tq

eM JaY... said...

salam perkenalan kepada semua rakan blogger's.sila layari blog ambo penulis dari negeri pantai timur dan insyaallah akan sentiasa berkongsi cerita semasa yang berlaku di sini serta dapat berkongsi pendapat dengan segala isu dan permasalahan terkini.~Mj~
http://suaratimur.blogspot.com/

Anonymous said...

Orang melayu memang tak bole tengok bangsa sendiri senang...

Powered by Blogger.

Rakan Blogger

Rujukan Entri

Kunjungan

Bila Keris Di Asam Limau

My photo
AKU bukan sesiapa.Biar kecil di sisi manusia tetapi ingin besar di sisi Allah.Biar rendah dipandang manusia tetapi tinggi di sisi Tuhan, Menulis melalui mata dan telinga,mencatat melalui akal dan sejengkal pengalaman. Aku cuma ingin mengisi kemerdekaan ini dengan berjiwa lepas bebas, keluar dan berlari meninggalkan jauh jiwa hamba.Aku tidak ingin jadi orang besar-besar jauh sekali bercita-cita untuk jadi Perdana Menteri, Menteri atau pemimpin yang ada-ada.Cukuplah aku menjadi aku..

Selamat Datang

Rangkaian

Followers