Friday, October 15, 2010

ENTAH dimana silapnya.Mungkin niat Tengku Adnan itu baik tapi tidak kena tempatnya.Menyerang sayap parti sedangkan beliau adalah Setiausah adalah sesuatu yang cukup tidak bijak.Sesuatu yang cukup luar biasa untuk sebuah organisasi.Tindakan itu juga seperti membuka pekung di dada,menyelak kain sendiri dengan mempamirkan segala kudis yang ada untuk dipertontonkan kepada orang ramai.

Malah kenyataan balasnya yg menuding siapa makan cili dia terasa pedas juga tidak mencerminkan sikap beliau sebagai seorang yang matang dalam politik dan juga wibawa atas jawatannya sebagai Setiausaha Agung UMNO.

Ramai pihak tempelak Tengku Adnan.Ramai pihak tidak senang,kesal dan kecewa  dengan kenyataan yang dihamburkan itu dan ada juga pihak yang mendakwa bahawa Tengku telah hilang intergriti sebagai Setiausaha Agung UMNO apabila beliau mengambil kesempatan di jamuan Adilfitri Pemuda,Puteri Dan wanita mendedahkan kepada umum,ahli dan kepada musuh kemelut yang dikatakan melanda dua sayap utama UMNO itu.Tujuannya hanya beliau yang tahu.

Masalah sayap-sayap UMNO itu mungkin tidak sebesar mana tetapi kepada media yang anti UMNO dan kerajaan akan mengambil kesempatan memanipulasikan kenyataan tersebut untuk menambahburukkan lagi keadaan dan sekaligus mencetuskan kekalutan berterusan pada sayap-sayap tersebut.

Kerahsiaan UMNO yang sepatut beliau pegang atas sifat jawatannya telah menjadi tiris dan terus membuka peluang kepada kawan dan lawan untuk  menyerang UMNO dan juga kedua sayap itu.Malah sikap lepas laku beliau yang menggunakan media bukanlah medan terbaik untuk membetulkan apa sahaja termasuklah parti tetapi kenaytaan itu lebih memburukkan keadaan  bila Setiauasaha Agung sendiri yang membuka segala pekung yang ada,mendedahkan segala kepincangan yang ada.

Apakah tidak cukup ruang sebagai Setiausaha Agung untuk menegur kepimpinan Puteri dan Pemuda dalam setiap mesyuarat yang beliau hadiri dan kegagalan beliau untuk memperbetulkan permasalahan yang timbul dalam sayap parti sekaligus akan dilihat sebagai gagalnya seorang Setiausaha untuk berfungsi sebaiknya atau dengan kata lain mencerminkan kelemahan beliau sebagai seorang pentadbir.

Apakah kerana terlalu lama menjadi  Setiauasa Agung Tengku hilang kematangannya dalam mengendalikan isu-isu yang timbul dikalangan Pemuda dan juga Puteri?Apakah membuka pekung sendiri ini adalah prinsip UMNO Berubah sepertti yang Presiden mahukan dan diterjemahkan dalam bentuk sebegini pula oleh Setiausaha Agung?

Kenyataan Tengku Adnan itu juga  secara tidak langsung memperlihatkan kegagalan beliau sebagai Setiausaha Agung UMNO yang sepatutnya menjaga tertib organisasi dan tidak menggunakan media untuk meluahkan segala rasa yang terbuku di dada beliau apatah lagi sayap Pemuda dan Wanita itu beliau turut bertanggungjawab untuk mempoerbetulkan segala kepincangan ataupun sebarang masalah yang timbul.

Kita juga percaya dalam usaha Pemuda ataupun Puteri untuk memperkasa ataupun merapatkan barisan kepimpinan mereka, tindakan Ku Nan mengeluarkan kenyataan itu cukup melukakan.walaupun Khairy Jamaluddin menerima dengan hati terbuka tetapi Rosnah Rashid Shirlin sudah membayangkan kekecewaan beliau dengan tuduhan yang dilemparkan oleh Setiausaha Agung itu.

Kalau diumpamakan sebagai bapa. Ku nan sebenarnya telah gagal mendidik `anak-anak’nya itu sehingga terpaksa menggunakan media untuk menegur masalah anak-anaknya itu sedangkan masalah-masalah yang timbul masih boleh diselesaikan dengan berbagai cara yang lain tanpa menggunakan media untuk memperkecil ataupun memperlekehkan peranan `anak-anaknya’ itu. 

Dan adakah inya juga merupakan seorang bapa yang baik apabila menguar-uarkan kelemahan anak-anak itu kepada orang ramai. Membuka pekung ini biasanya akan berdepan dengan dua keputusan. Satu mungkin boleh dicari penawar untuk mengubatinya ataupun  menambahkan lagi  jangkitan penyakit kepada pekung-pekuang tersebut.

Kegagalan paling nyata Setiausaha Agung dalam soal ini ialah saluran membincangkan masalah itu bukan saluran terbaik dan boleh menambahkan lagi persepsi buruk kepada sayap-sayap itu dan juga kepada organisasi UMNO secara keseluruhan.Tanggungjawab Setiauasa Agung adalah mentadbir parti sejajar dengan arahan Presiden dan bukannya mendedahkan segala urusan tadbir itu kepada media kecualilah Presiden juga bersubahat dan membenarkan segala kepincangan parti di dedahkan kepada umum.

Kita masih ingat apabila Ku Nan diserang oleh PENAWAR sehingga mendesak beliau melepaskan jawatan Setiausaha Agung UMNO apabila beberapa tindakan beliau dilihat seperti tidak menguntungkan UMNO sehingga beliau dianggap liabaliti kepada parti tertua orang-orang Melayu ini malah tindakan beliau yang berkonfrantasi dengan satu NGO Melayu iaitu PERKASA juga dilihat tidak kena pada tempatnya sedangkan UMNO itu ditubuhkan untuk memperjuangkan nasib dan masa depan orang-orang Melayu tapi Ku Nan mengambil pendirian menyerang kepimpinan NGO itu sehingga mengguriskan banyak hati orang-orang Melayu yang menjadi ahli NGO tersebut.

Ada catatan sejarah yang mungkin dilupakan bahawa penubuhan UMNO itu sendiri pada awalnya didokong oleh pertubuhan-pertubuhan Melayu ketika itu yang bersatu demia menubuhkan sebuah parti politik namun hari ini kerana mahu tunduk kepada komponen-komponen yang mungkin tidak senang dengan agenda perjuangan Ngo. Ku Nan memilih untuk bersama dengan puak chauvinis, menentang,menghina dan mengaibkan Ngo Melayu itu sedangkan jelas agenda atau matlamat penubuhan Perkasa berbeza dengan manifestasi UMNO  itu sendiri.

Cukuplah kita meludah ke langit.Perjuangan menegak Negara bangsa perlu dilakukan secara berhemah bak tarik rambut dalam tepung.kalau sudah kekeringan idea dan tidak mampu lagi menangani mekanime perubahan,kesetiaan dan kecintaan kepada parti, semua orang tahu jalan keluarnya bagaimana.,jangan kita jadi seperti jari menuding, satu jari dituding kepada orang lain, sembilan lagi menuding kepada diri sendiri.Dan kita sama sekali tidak mahu musang ditugaskan menjaga reban ayam.


Powered by Blogger.

Rakan Blogger

Rujukan Entri

Kunjungan

Bila Keris Di Asam Limau

My photo
AKU bukan sesiapa.Biar kecil di sisi manusia tetapi ingin besar di sisi Allah.Biar rendah dipandang manusia tetapi tinggi di sisi Tuhan, Menulis melalui mata dan telinga,mencatat melalui akal dan sejengkal pengalaman. Aku cuma ingin mengisi kemerdekaan ini dengan berjiwa lepas bebas, keluar dan berlari meninggalkan jauh jiwa hamba.Aku tidak ingin jadi orang besar-besar jauh sekali bercita-cita untuk jadi Perdana Menteri, Menteri atau pemimpin yang ada-ada.Cukuplah aku menjadi aku..

Selamat Datang

Rangkaian

Followers