Monday, May 3, 2010
TIDAK ada apa lagi yang perlu ditangiskan.Juga bukan sesuatu untuk dikesalkan.Pengundi Cina telahpun memberikan isyarat mereka sudah tidak perlukan lagi Barisan Nasional.Mereka tidak perlukan parti ini bukan sahaja di PRK Hulu Selangor tetapi mereka telah memberikan petunjuk yang jelas sewaktu Pilihanraya Umum ke 12 2008 lalu.

Secara tidak langsung Pak Lah tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya ekoran kegagalan BN mempertahankan majoriti 2/3 di Parlimen. Semuanya kerana pengundi dari kaum Cina.Benar BN menang tapi menang yang tidak sempurna.Melayu menangis, Cina terus tertawa.

Merudum sehingga 16 % sokongan kepada BN daripada kaum Cina dalam PRK Hulu Selangor dalam saat PM Najib begitu ghairah menyakini bahawa Gagasan 1Malaysia diterima rakyat tanpa mengira agama,bangsa dan keturunan hanyalah kesungguhan PM  sahaja tetapi dalam masa yang sama pengundi Cina telah bertekad untuk menolak apa sahaja gagasan maupun pembeharuan yang bakal diterapkan kerajaan.

PM Najib boleh berbangga dengan sedikit peningkatan undi orang-orang Melayu tetapi dalam masa menggusari sokongan pengundi Cina, ketaatan pengundi India masih lagi meragukan meskipun pemimpin MIC ada yang tidur di rumah pengundi tetapi masih tidak mampu memenangi hati pengundi India untuk memberikan sokongan padu kepada calon BN.

Di mana silapnya?Mengapa pengundi Cina tergamak mengkhianati segala sumbangan yang BN dan kerajaan berikan kepada mereka selama ini?Yang jelas pengundi Cina sudah tidak lagi memerlukan BN meskipun BN dan kerajaan bersedia untuk menunaikan apa sahaja permintaan ataupun tuntutan mereka. Mereka sudah mempunyai segala-galanya, mereka sudah menguasai secara majoriti perekonomian Negara.

 Mereka sudah tidak ada lagi kebimbangan tentang masa depan seluruh keturunan mereka dan kini mereka hanya ingin menguasai politik Negara dan meruntuhkan kerajaan Barisan Nasional dengan menggantikannnay dengan satu kerajaan lain. Mereka ingin dilihat sebagai kuasa penentu kepada mana-mana kerajaan yang mentadbir Negara ini.

Pendekatan politik mereka mungkin dilihat bijak tetapi mungkin juga menjadi biadap kerana secara jelas mereka telah menipu ataupun memperdayakan kerajaan dan BN secara terang-terangan. Mereka mempermainkan kesungguhan BN dengan slogan mudah iaitu telunjuk lurus tapi kelingking berkait. Di depan BN mereka bersetuju apa sahaja tetapi di belakang BN, mereka tetap memberikan undi kepada pembangkang sedangkan segala kehendak mereka dipenuhi oleh BN.

Kepimpinan Barisan Nasional tidak boleh lagi bergantung harap kepada golongan ini kerana ternyata mereka telah menjadi bangsa pembohong, mereka telah menjadi besar kepala dan BN sepatutnya melihat kemenangan Chua Soi lek sebagai Presiden MCA sebagai satu isyarat jelas bahawa Cina tidak mempedulikan tentang moral seseorang pemimpin itu, apa yang penting mereka ketika ini sedang merancang untuk menggulingkan kerajaan BN dalam setiap pilihanraya dan kita percaya mereka ini akan memberikan kejutan pada PRU k3 13 nanti.

PM Najib tidak boleh memasang angan-angan bahawa kononnya gagasan beliau diterima rakyat, Najib sama sahaja dengan Pak Lah yang masing-masing hilang sokongan pengundi Cina tetapi sekurang-kurangnya Pak Lah menang PRU 12 walaupun gagal mempertahankan 2/3 di parlimen tetapi ujian najib paling besar adalah PRU 13 dan isyarat di PRK Hulu Selangor walaupun BN menang harus dikaji sebaiknya apabila undi Cina terus turun sehingga 16 %.

PM Najib tidak boleh mengatakan bahawa beliau mampu menarik kembali sokongan cina sehingga ke tahap 40-50 peratus menjelang PRU 13 nanti hanya untuk menyedapkan hati sendiri sedangkan hakikatnya pengundi Cina semakin hari semakin jauh daripada BN apatah lagi pengundi Cina pun tahu walaupun mereka tidak menyokong BN, kerajaan akan  tetap memberikan sumbangan dan tunduk kepada tuntutan mereka. Ini terbukti di Hulu Selangor.

Secara jujurnya, harus diakui bahawa BN telah dan sanggup menjadi mangsa penipuan sokongan daripada kaum Cina.Meskipun seringkali tertipu kononnya dengan sambutan besar-besaran tetapi BN masih lagi leka dan tidak belajar untuk mengenal hati budi mereka yang sedang membakar jambatan yang BN bina sehingga mereka berjaya menguasai ekonomi negara ini.

Kaum Cina telah jelas memberitahu bahawa mereka bukan seorang kawan yang baik dan MCA juga secara jelas terbukti bahawa mereka bukan lagi sebuah parti yang relevan untuk kaum Cina hari ini. Buatlah post mortem macam mana sekalipun tetapi yang jelas-walaupun tidur malam mereka berlainan tempat tetapi mereka tetap mimpikan perkara yang sama.

PM Najib bakal dilanda mimpi ngeri menjelang PRU 13 dan apakah mimpi Najib tidak ada bezanya dengan mimpi yang akhirnya menjadi realiti kepada Pak Lah?

3 comments:

Anonymous said...

Orang-orang Cina sedang memperbodohkan BN dan Dato Najib. Najib korbankan perasaan orang-orang Melayu dengan harapa dapat memenangi hati Cina. Tapi madu yang Najib berikan kepada Cina, mereka balas racun.

berhentilah dari terus diperbodohkan oleh kaum ini, Mereka memang jenis bangsa yang tidak mengenang budi..setuju dengan artikel ini.Tahniah.

Anonymous said...

Pelik tp benar, benda yg mcm nie pon Najib masih tk nmpak lagi..masih lg nk beri byk kelebihan terhadap bangsa cina nie..bangsa sendiri di pinggirkn semata mata nk kn undi cina..bangun laa wahai Najib..tk payah laa bermimpi di siang hari menunggu undi cari kaum yg tak sedar diri nie...andai kata negara nie di tawan oleh PR yg di pimpin oleh pengkhianat bangsa (al juburi) confirm laa sampai bile2 pn BN tkkan dpt tawan kembali kerajaan...malah MCA or MIC mgkn akan terus keluar dari komponen barisan nasional..tinggal laa UMNO sorang..masa tuh nasi dh menjadi bubur...tk gune dh..

Anonymous said...

Jitukan perjuangan ke atas bangsa melayu dan agama islam saya pasti umno akan dapat sokongan padu melayu...masa untuk memujuk undi cina patut diahkiri segera...yang saya nampak kaum ini hanya mencari keuntungan politik kaumnya sahaja sahaja So, lebih baik bertegas....

Powered by Blogger.

Rakan Blogger

Rujukan Entri

Kunjungan

Bila Keris Di Asam Limau

My photo
AKU bukan sesiapa.Biar kecil di sisi manusia tetapi ingin besar di sisi Allah.Biar rendah dipandang manusia tetapi tinggi di sisi Tuhan, Menulis melalui mata dan telinga,mencatat melalui akal dan sejengkal pengalaman. Aku cuma ingin mengisi kemerdekaan ini dengan berjiwa lepas bebas, keluar dan berlari meninggalkan jauh jiwa hamba.Aku tidak ingin jadi orang besar-besar jauh sekali bercita-cita untuk jadi Perdana Menteri, Menteri atau pemimpin yang ada-ada.Cukuplah aku menjadi aku..

Selamat Datang

Rangkaian

Followers